Colindul

image_2Ceata de colindători a ansamblului “Mocănaşii” din Slobozia Mare, r-nul Cahul, a participat la a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional al obiceiurilor, tradiţiilor și colindelor de Crăciun din localitatea Kozlovice, Frýdek-Místek, or. Ostrava, Cehia, care a avut loc în decembrie curent. Ansamblul “Mocănaşii” a avut mai multe concerte în cadrul Festivalului, bucurându-se de o înaltă apreciere din partea publicului.

Participarea cetei de colindători bărbaţi la acest Festival a fost posibilă grație sprijinului acordat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Acțiunea face parte din obiectivul instituției de a promova la nivel internaţional înscrierea de către Republica Moldova și România la 5 decembrie 2013 a colindatului de ceată bărbătească în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

Reabilitarea colindatului, în ansamblu, şi a colindatului în ceată bărbătească, în special, este esenţială în menţinerea vitalităţii sărbătorilor de Crăciun şi de Anul Nou. Colindatul în ceată a însemnat din cele mai vechi timpuri deprinderea tinerilor bărbaţi să îşi asume responsabilităţi în cadrul colectivităţii, iar ceilalţi membri ai comunităţii, prin obiceiul colindatului deprind solidaritatea comunitară şi comunicarea socială.

Sursa:www.mc.gov.md